Ako Tramp pobedi odnos Amerike prema Rusiji više neće biti isti: Pogledajte sami šta je imao da kaže! Dao obećanje!
Donald Tramp, Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

tramp o sankcijama

Ako Tramp pobedi odnos Amerike prema Rusiji više neće biti isti: Pogledajte sami šta je imao da kaže! Dao obećanje!

SAD i njihovi saveznici uveli su rekordnih 22.000 sankcija Moskvi od 2014. godine

Objavljeno:

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp obećao je da će drastično smanjiti upotrebu sankcija od strane SAD ako pobedi na izborima u novembru.

Tokom pojavljivanja u Ekonomskom klubu Njujorka u četvrtak, Tramp je upitan da li planira da „pojača ili modifikuje“ ekonomska ograničenja Vašingtona prema Rusiji i drugim zemljama.

- Želim da koristim sankcije što je manje moguće. Postoji „problem“ sa velikim oslanjanjem na takve kazne od strane SAD, jer na kraju to ubija vaš dolar i ubija sve što dolar predstavlja - rekao je Tramp, prenosi Russsia Today.

- Važno je da dolar ostane međunarodna valuta. Ako bismo izgubili dolar kao svetsku valutu, mislim da bi to bilo ekvivalentno gubitku rata, što bi nas učinilo zemljom trećeg sveta. Ne možemo da dozvolimo da se to desi - rekao je Tramp.

Ipak, tokom svog predsedničkog mandata od 2017. do 2021, Tramp je uveo razna ograničenja Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a priznaje i da je i sam je bio "korisnik sankcija".

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Will Lanzoni / Zuma Press / Profimedia

- Ja koristim sankcije veoma snažno protiv zemalja koje to zaslužuju. I onda ih ukidam jer, gle, gubite Iran, gubite Rusiju. Kina pokušava da njihova valuta bude dominanta - upozorio je Tramp.

SAD i njihovi saveznici uveli su rekordnih 22.000 sankcija Moskvi od 2014. godine, kada se Krim pridružio Rusiji i kada je izbio sukob između Ukrajine i republika Donbasa nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad. Broj sankcija je naglo porastao nakon pokretanja vojne operacije Moskve protiv Ukrajine u februaru 2022. Ruske vlasti su osudile sankcije kao nezakonite, reagujući zabranom putovanja zapadnim zvaničnicima i drugim potezima.

Bonus video:

02:11

TRAMP GOVORI O FANTASTIČNOM PLANU ZA PREKID RATA U UKRAJINI! Srpski glumac iz Njujorka o Trampovom upozorenju na 3. svetski rat!

(Espreso/24sedam/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.